Outl3d rockt de luiden stofloos

Gezien: Kunda, Outl3d – Haarlemse Popscene – Pub The Tempelier vrijdag 05.04.2013

Outl3d

Outl3d, rockt de luiden stofloos.

Hoogst onverwacht was dat. Gister, in Pub De Tempelier. Daar kwam ik omdat ik eerder bij de netwerkborrel van de Haarlemse Popscene was. Die was in het Patrocafé, voorafgaand aan de finale van de Rob Acda Award. En die was dan weer in de Grote Zaal van het Patronaat. Daar ging iedereen heen. Maar ik niet.

Want ik ben principieel tegen het wedstrijdmatig vergelijken van muziek. En zeg niet dat ik het geen kans gegeven heb: want ik zeg dat na 5x deelname aan de voorronde van de Grote Prijs van Nederland (altijd verkozen op grond van demo, de eerste keer de publieksprijs gewonnen, maar nooit door eerste ronde heen, want te rare muziek, Yoghurt) en 2x deelname aan de Bananas Trofee, de voorloper van de Rob Acda Award (het afgelegd tegen BeatCream). Ik vind festivals dus prima, maar kom mij niet aan met wedstrijden.

Dus ik naar de Pub. Want daar was, intussen, een Haarlemse Popscene-avond.

Kom ik daar binnen, zegt Jethro: “wil jij het presenteren?” – ik “Gloep”.

Dat bleek gelukkig maar half nodig, omdat de eerste band, Kunda, zichzelf aankondigde. Die band (rock met hardrock-invloeden, verwerkt hier en daar dubbel gitaarspel à la Maiden) moet m.i. nog veel leren. Want waar het begin zeer goed was (de buren klaagden), was het commentaar van de zanger-gitarist daarop “De zang mag wel wat zachter toch, dan?”. Maar die stond al niet hard en is niet de bijzaak die hij ervan maakte. Dan moet je geen zang doen. Ziel en zaligheid in alles wat je doet, mannen. Het gaat om het totaal.

Het ging dus om de gitaren. En die klonken prima, hoor.

Daarna was de beurt aan Outl3d. Die had ik al eerder gezien, op de laatste Haarlemse Popscene-avond in het Patrocafé van dit seizoen, verleden week. En toen al deden ze wat me beviel (en zo zei ik het dus ook in mijn aankondiging): het stof uit de tapijtjes rocken. Ik zei dat ik hoopte dat ze dat stof vanavond uit de aanwezigen zouden rocken. En ik vond dat dat lukte. Outl3d is namelijk stevige rock-voor-z’n-raap, half ontkleed in de beste Iggy-traditie. Zou dus een prima voorprogramma zijn voor Pussycat Kill Kill Kill, als Pussycat Kill Kill Kill nog bestond.

Ze vonden zelf dat het veel beter kon en er van alles fout ging onderweg. Dat is het perfectionisme dat ik miste bij Kunda, maar de kracht van een band toont zich niet in de perfectheid van uitvoering, maar de manier van omgaan met fouten. En Outl3d lost die live op zoals het hoort: door er nog harder tegenaan te gaan en te rocken voor het leven.

Bravo.

————————————————————

Chielie is zanger/tekstschrijver van Yoghurt en Zat.